معرفی گیاه : کاهـــو |
مهناز زرافشار-انجمن تحقیقات طب سنتی ایران
نامها:
نام فارسی : کاهوی بستانی معروف به کاهو سالاد
نام آن در عربی و طب سنتی ایران : خَسّ (همان کاهوی پرورشی)
ترکی : خاس
فرانسه : Laitue cultivee
انگلیسی : Lettuce
نام علمی : Lactuca sativa L.
کاهو به طور کلی از نظر گیاهشناسی و خواص طبی به دو دسته تقسیم می شود 1) کاهوی بستانی یا پرورشی و اهلی 2) کاهوی وحشی یا کاهوی بری خودرو
کاهوی پرورشی گیاهی است از خانواده Compositae
خصوصیات گیاه شناسی :
کاهوی پرورشی گیاهی است علفی یکساله دارای برگهای پهن و دراز برنگ سبز روشن ، چرب و شفاف ، کمی شیرین ، نازک و لطیف ، مطبوع ، سهل الهضم و خنک که در ایران در سطح وسیعی کشت آن بخصوص در شمال ایران مرسوم است.
اما کاهوی بری گیاهی است با برگهای باریکتر و بلندتر ، بدون چربی و کمی سفت تر، سبزتر و تلخ نسبت به نوع بستانی
طبیعت و مزاج بستانی آن : سرد و تر در اوایل دوم
طبیعت و مزاج تخم آن : در دوم سرد و خشک
افعال و خواص آن در TIM :
صاف کننده خون است چنانکه صاحب کافی محمد ابن یعقوب کلینی از حضرت ابی عبدالله (ع) نقل می کند که بر شما باد خوردن خس که مولد خون صالح و صاف کننده خون است.
دافع ضرر اختلاف آب و هوا، آرام بخش ، کم کننده صفرا و یبوست صفرا و سودا ، ضد درد و مسکن ، خواب آور ، ملین، مدربول، ضد سرفه که ناشی از گرمی و خشکی باشد. خود گیاه کاهو مقوی و تونیک است. بادشکن، ضد سم ، مسهل ضعیف ، رفع کننده تشنگی ، برای جذام ، جنون ، درد پستان ، زخم مثانه و مجاری ادرار ، پختن و خوردن آن با سرکه جهت برانگیختن اشتها و رفع یرقان و تسکین درد معده ، پخته آن خاصیت غذایی بیشتری دارد و موثر بر درد سینه و ازدیاد شیر است .
در چین از تخم کاهو برای رفع ورم دستگاه تناسلی و برای روییدن مو در جای زخم ها همچنین ازدیاد ترشح شیراستفاده می کنند. در کتاب مخزن الادویه آمده است که تخم آن مخدّر، خواب آور و مسکن مواد متحرکه می باشد.
مضرات :
در خوردن کاهو چه بصورت خام یا پخته نباید زیاده روی شود زیرا موجب عوارضی از جمله ازدیاد فراموشی و کم شدن حافظه ، ضعف دید چشم ، نفخ زیاد و کم شدن نیروی جنسی می شود ؛ که برای رفع این عوارض می توان از نعنا ، کرفس ، هلیله پرورده و زیره استفاده کرد.
مصلح : مصطکی
بدل : خشخاش
منابع :
مخزن الادویه جلد 2
معارف گیاهی - جلد 2 – تالیف حسین میر حیدر
تحفه حکیم مومن
قانون – ابن سینا
کلمات کلیدی :