ایران:هنوز چند ماهی از عمر مجلس نهم نگذشته بود که نمایندگان این بار به بهانه پاسخگویی رئیسجمهور به مشکلات بازار ارز و... دومین طرح سؤال از رئیسجمهور را کلید زدند. هرچند نحوه جمعآوری امضا و اعلام وصول این طرح از سوی هیأت رئیسه مجلس نهم با ابهامات و اعتراضات بسیاری روبهرو بوده اما طراحان این پروژه با توجه به زمانبندی منسجم و دقیق بشدت اصرار دارند آن را به پایان برسانند.
رهبر معظم انقلاب، در بیاناتشان در دیدار دانشآموزان و دانشجویان در آستانه روز 13 آبان میفرمایند: «اختلاف نظر، فراوان است؛ هیچ اشکالی هم ندارد - دو نفر مسئولند، رفیقند، اختلاف نظر هم دارند؛ همیشه هم بوده است - اما اختلاف نظر نباید به اختلاف در عمل و اختلاف در برخوردهای گوناگون، به اختلاف علنی، به گریبانگیری، به مچگیری در مقابل چشم مردم منتهی شود؛ چون آن اختلافات آنقدر اهمیت ندارد. یک وقت یک چیزهای مهمی است، خب مردم باید مطلع شوند؛ اما این اختلافاتی که انسان میبیند بین این حضرات هست، چیزهایی نیست که اینقدر اهمیت داشته باشد که حالا با ادعاهای گوناگون، ما اینها را بزرگ کنیم، جلوی چشم مردم نگه داریم، به اینها اهمیت بدهیم؛ که اهمیتی هم ندارد. اختلافات را نباید علنی کرد؛ اختلافات را نباید به مردم کشاند؛ احساسات مردم را نباید در جهت ایجاد اختلاف تحریک کرد. از امروز تا روز انتخابات، هر کسی احساسات مردم را در جهت ایجاد اختلاف به کار بگیرد، قطعاً به کشور خیانت کرده» اما به فاصله 4 روز بعد هیأت رئیسه مجلس اصولگرای نهم طرح سؤال از رئیسجمهور را اعلام وصول مینماید و فراکسیون اکثریت مجلس نیز طی بیانیهای به صورت رسمی اعلام میکند طرح سؤال از احمدینژاد را مصداق هشدار اخیر رهبری نمیداند! در این بین برخی از رسانههای نزدیک به تیم تصمیم گیرنده طرح سؤال نیز، هماهنگ با جریانهای سیاسی موضوع را به اصلیترین مسئله کشور تبدیل کرده و به صورت تمام قد از آن دفاع مینمایند و در اذهان عمومی اینگونه القا میکنند که در صورت اجرای این طرح تمام مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم حل خواهد شد!
فاز جدید سردرگمی اصولگرایان!
بر همین اساس روزنامه اصلاحطلب مردمسالاری در تاریخ 22 آبان در یادداشتی با عنوان «سردرگمی اصولگرایان در مقابل احمدینژاد» به قلم حمیدرضا شکوهی نوشت: «روند فاصله گرفتن احمدینژاد از منویات اصولگرایان، پس از فرو نشستن گرد و غبارهای حوادث پس از انتخابات 88، آنچنان سرعت گرفت که اکنون اصولگرایان در مقابل احمدینژاد به سردرگمی و سرگردانی بیسابقهای دچار شدهاند. احمدینژاد از ابتدا هم خود را وابسته به جریانهای اصولگرا نمیدانست و با تکرار این جمله از سوی طرفدارانش که احمدینژاد نیازی به حمایت اصولگرایان نداشت، فاصلهها را بیشتر کرد. حال سردرگمی اصولگرایان در مقابل احمدینژاد در آستانه طرح سؤال از رئیسجمهور وارد فاز جدیدی شده است. آنها نمیدانند در 7 ماه باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری و 9 ماه باقی مانده تا پایان دولت دهم، چگونه با احمدینژاد تعامل کنند. این سردرگمی در موضوع طرح سؤال از احمدینژاد اوج گرفته است. روزی که طرح سؤال از احمدینژاد از سوی هیأت رئیسه مجلس اعلام وصول شد، صداو سیما در بخشهای خبری اصلی خود، حتی یک خبر کوتاه در این مورد پخش نکرد، اما چند روز بعد در این مورد اقدام به نظرسنجی بیسابقهای از بینندگان کرد که حاصل آن رأی
80 درصد مردم به طرح سؤال از رئیسجمهور در صحن علنی مجلس بود. این سردرگمی در سایر تریبونهای اصولگرایان هم آشکار است. واقعیت آن است که احمدینژاد تبدیل به پدیدهای شده که تعامل و حتی تقابل با او، معادلات تازهای را در زمینبازی مدعیان اصولگرایان- بخوانید عرصه سیاسی کشور- رقم خواهد زد. سردرگمی مدعیان اصولگرایان در مقابل احمدینژاد، حاصل نگرانی آنها از عملکرد احمدینژاد و واکنشهای احتمالی اوست.»
شکسته شدن تابوی سؤال از رئیسجمهور
روزنامه آرمان روابط عمومی که جزو رسانههای نزدیک به هاشمی رفسنجانی محسوب میشود نیز در تاریخ 21 آبان در مطلبی با عنوان «تلاشهای ادامهدار
حداد عادل برای منتفی کردن سؤال از رئیسجمهور؛ نباید اجازه داد تجربه سال 90 تکرار شود» با تأکید بر این نکته که هنوز هم برخی حامیان دولت در بهارستان نمیخواهند این واقعیت را بپذیرند که سؤال از رئیسجمهور حق آنهاست و این تابو در اواخر سال گذشته شکسته شده است مینویسد: «البته برخی مانند توکلی هم هستند که طرح سؤال از رئیسجمهور را امضا نکرد اما اکنون منتفی کردن را ضرر قلمداد میکند. در این میان مصرترین فرد که خواهان عدم اجرای طرح سؤال از رئیسجمهور است، حدادعادل در کسوت رئیس فراکسیون اصولگرایان است. او همان نمایندهای است که حامیان دولت پس از دریافت شوک بزرگ از سوی امضاکنندگان درباره حد نصاب بودن امضاها به نزدش رفتند تا بپرسند چه باید بکنند و در اینجا بود که شایعه رهبری حدادعادل در مخالفت با اجرای سؤال از رئیسجمهور قوت گرفت!»
قول نمایندگان مدافع دولت به دولت!
شجاعیکیاسری، نماینده مجلس و از حامیان علی لاریجانی نیز در تاریخ 20 آبان در گفتوگو با روزنامه آرمان روابط عمومی، گوشه و کنایههایی به نمایندگان مخالف دولت میزند و میگوید: «آنها به دولت قول دادهاند ماجرای سؤال را به هر ترتیبی که میتوانند جمع یا حل کنند که البته تاکنون موفق به این کار نشدهاند. در حال حاضر این عده نگران قول خودشان به دولت هستند. اگر بنا بر تفکیک قوا و رعایت شأن مجلس باشد؛ چطور به خودشان اجازه میدهند درون یک قوه چنین اختلافنظرهایی راه بیندازند و از انجام وظیفه قانونی مجلس جلوگیری کنند. طرح سؤال از رئیسجمهور امضای موردنیاز را به دست آورده و باید پیگیری بشود. نمیدانم این عده چه جوابی دارند به مردم بدهند. چرا چنین برخوردی میکنند؟ اعتقاد دارم، دارند حاشیهسازی میکنند اگر نه این یک سؤال ساده اقتصادی است که چرا ارز گران شده است و نرخ ارز مرجع، چنین جهشی کرده است؟ ». با بررسی موضع رسانههای مخالف دولت درخصوص طرح سؤال از رئیسجمهور در طول یک ماه اخیر این نتیجه حاصل میشود که روزنامه آرمان روابط عمومی تقریباً هر روز یک مطلب در رابطه با طرح سؤال از رئیسجمهور منتشر کرده و این یعنی طرح سؤال نیز پازلی است طراحی شده توسط هاشمی رفسنجانی، نکتهای که یکی از نمایندگان مجلس نیز پیش از این بدان اشاره کرده بود.
آرمان روابط عمومی در تاریخ 18آبان در یادداشتی با عنوان «احمدینژاد آماده، حامیان دولت ناآماده» به قلم محمد دامادی یکی از نمایندگان مجلس نهم نوشت: «اینکه چرا حامیان دولت سعی در فضاسازی در مورد سؤال از رئیسجمهور دارند امر شفافی نیست. اینگونه فضاسازیها به حیثیت مجلس صدمه وارد میکند و موجب ایجاد بیاعتمادی در کشور میشود که با هیچ منطقی قابل قبول نیست. افرادی که این روزها در تلاش هستند طرح سؤال از رئیسجمهور را منتفی کنند باید به این نکته توجه کنند که مشکلات معیشتی مردم مشکلات قابل توجهی هستند و حرکات و ابزارهایی همچون سؤال، تحقیق، تفحص و استیضاح میتواند به حل اینگونه مشکلات کمک کند. این ابزارها میتواند در جهت کمک و رفع موانع موجود باشد و به هیچ عنوان معنای تقابل با دولت را نمیدهد. امضا کنندگان تحت هیچ شرایطی به دنبال تقابل با دولت نیستند و به دولت احترام میگذارند اما فضای فعلی کشور میطلبد که از رئیسجمهور به عنوان شخص اول کشور سؤال شود. از سوی دیگر حامیان دولت با این توجیه که طرح سؤال در کشور تنش ایجاد میکند در تلاش بودند که این سؤال را منتفی کنند اما متأسفانه این روزها شاهد هستیم که همین افراد با بهانههایی همچون اینکه هیأت رئیسه جانبداری کرده است این هیأت را زیر سؤال میبرند و در تلاش هستند که نظر خود را به مجلس القا کنند، کدخدامنشی کنند و خود را آقای مجلس بدانند. در حالی که این دست اقدامات خود ایجاد تنش است.»
حمایتهای رسانه جدید التأسیس از طرح سؤال
اما حمایت رسانههای نزدیک به هاشمی از طرح سؤال از رئیسجمهور به آرمان روابط عمومی خلاصه نمیشود بلکه روزنامه جدید التأسیس دیگری که با نوع دفاع خود از مهدی هاشمی در ماجرای بازداشتش، نشان داد تا چه حد به هاشمی نزدیک است روز دوشنبه 22 آبان با تیتر یک «مخالفت مجلس با نیت خوانی از رهبری» منتشر شد. امیر موسی کاظمی، سردبیر این روزنامه نیز در یادداشتی با عنوان «نمایندگان مردم یا نمایندگان رهبری» نوشت: «اینکه تصور کنیم نمایندگان در هر موضوع ساده و پیشپا افتادهای باید نظر ولی فقیه را جویا شوند نه تنها نشانه ولایت پذیری نیست، بلکه نشان از تضعیف جایگاه رفیع ولی فقیه در نظام جمهوری اسلامی ایران دارد. مجلس شورای اسلامی، عصاره ملت است و نمایندگانی که با آرای مردم به پارلمان راه مییابند همانگونه که از نامشان پیداست وکلای مردم در قوه مقننه به عنوان قوه تصمیمساز جمهوری اسلامی ایران، منتخب خود را برای ایفای نقش قانونگذاری و نظارت انتخاب میکنند تا به جای آنها در تصمیمگیریهای کلان کشور ایفای نقش کند.» در این بین البته حمایت پر رنگ رسانههای حامی شهردار تهران و روزنامههای اصلاحطلب از این طرح نیز خود حامل پیامی خاص و قابل تأمل و تحلیل است. نتیجه آنکه میتوان طرح سؤال از رئیسجمهور را نیز پروژهای تعریف شده و جدید در اتاق فکر قدیمی علیه دولت دانست که البته با اهدافی خاص همچون عدم پایان سلامت دوران ریاست جمهوری احمدینژاد طراحی شده است. با این حال رئیسجمهور مانند همیشه آماده و حاضر است تا با حضور در خانه ملت به ابهامات و سؤالات نمایندگان پاسخی شفاف و صریح بدهد.
کلمات کلیدی :